aprilie 10, 2007

Sarbatori cu adevarat fericite

Autor: Cristi Mirea, Foto: Cristi Mirea
Anul acesta sărbătorile pascale au fost deosebite în localitatea Periam. Cum s-a întâmplat să se serbeze împreună de către ordodocşi şi catolici, preoţii bisericilor s-au gândit la ceva inedit. Cum în ultimii ani, ortodocşii şi greco-catolicii au realizat procesiunea de început a Învierii împreună, înconjurând ambele biserici, anul acesta s-a realizat la o scală mai mare, alăturându-se şi romano-catolicii.
Preoţii celor trei biserici au organizat în premieră în Periam acest eveniment inedit. Deoarece, la romano-catolici procesiunea se realizează la sfârşitul Învierii iar la ortodocşi la început, Învierea la romano-catolici a început mai devreme, la orele 22,00 şi având timp destul, slujba a fost mai lungă, după cum a şi spus preotul, cea mai lungă Înviere ţinută de către biserica romano-catolică în Periam. După ora 24,00 a venit procesiunea cu credincioşii ortodocşi şi greco-catolici într-o mare de lumină de la sutele de lumănări. În faţa bisericii romano-catolice s-au alăturat şi grupul de credincioşi care aşteptau şi astfel procesiunea a continuat până înapoi în centru înconjurâmdu-se cele două biserici după care credincioşii s-au întors fiecare la biserica sa. Lumea a fost foarte emoţionată de acest eveniment, care a simbolizat şi faptul că cele trei religii pot coexista în armonie în localitatea noastră.
Deoarece numărul mare de oameni putea să se deplaseze doar pe şosea, Poliţia a blocat şoselele pentru ca procesiunea să nu fie îngreunată de către maşini în trecere. Organizarea fost bună şi nu au fost incidente.
Ca o surpriză, înainte de sărbători, fiecare periamoşan a primit în poştă o felicitare de sărbători din partea primăriei cu câteva rânduri semnate de d-na primar Rodica Boancăş.
(c) 2007 Textul şi fotografiile pot fi reproduse sau republicate doar cu acordul autorului.