decembrie 21, 2009

Johann Parizon (1931-2009)

În dimineaţa zilei de 20 decembrie 2009 s-a strins din viaţă periamoşanul Johann Parizon (în acte înscris cu numele Ioan Parizon). Acesta s-a născut în 02 septembrie 1931 în casa în care a locuit întreaga viaţă, la nr. 330. Din partea tatălui, este francez, datorită celor trei fraţi colonizaţi din Alsacia şi Lorena după 1724, iar din partea mamei este slovac.


Prin dragostea faţă de natură, vânătoarea precum şi înclinaţia spre istorie, a contribuit la descoperirea unor obiecte arheologice în zona Periamului. Vasele de ceramică au fost duse de pictorul periamoşan Francisc Ferch la Muzeul Banatului, şi catalogate ca făcând parte din Cultura Periam – Pecica. O foarte mare parte a lucrărilor lui Parizon s-au pierdut sau au fost distruse. Dacă, după 1990, pictura monumentală în ulei care-l înfăţişează pe Sf. Florian, patronul pompierilor, a fost salvată, alte picturi nu au avut aceaşi soartă. Pictura în ulei reprezentând luptele din Dealul Spirii între pompieri şi turci, portretul în cărbune al căpitanului Zăgănescu, sau cărbunele reprezentând intervenţia pompierilor asupra incendiului din 1922 la Casa Cazanelor a Fabricii de pălării din Periam, au fost luate de Casa Pompierilor din Timişoara pentru o expoziţie şi nu au mai revenit în Periam.


Toţi cei care l-au cunoscut pe dl. Parizon au fost fascinaţi de cunoştinţele acestuia despre istoria Periamului, fiind o enciclopedie vie a întâmplărilor locale. Prin decesul domnului Parison, Periamul a pierdut pe unul dintre cei mai mari oameni de cultură ai comunei: de la picturile sale, caricaturile îndrăzneţe, dragostea faţă de istoria locală şi până la persoana privată Johann Parizon, cu care orice scurtă întrebare se transforma într-un dialog fascinant de câteva ore pe teme interesante povestite cu un dram de ironie. Prin pierderea lui Johann Parizon, Periamul a pierdut o parte din sufletul şi istoria sa vie.

Pentru a vedea o galerie cu desene şi picturi ale artistului click aici.