iulie 16, 2013

Copacii de pe marginea soselei se taie in continuare

Pentru cei care au calatorit intre Periam si Varias in ultimele saptamani au fost martorii unei imagini dezolante care a constat in taierea arborilor uriasi de pe marginea soselei.
Aceasta actiune a ajuns si la Periam dupa ce a inceput dinspre Timisoara pe aceasta ruta. Cate 20 - 30 de copaci taiati pe zi si transportati, unii spre fabrica de europaleti din Sannicolau Mare altii vanduti ca lemn de foc celor care se opresc pe marginea soselei si sunt interesati.

Au fost multe zvonuri cu referire la motivul taierii, unii spunand ca sunt reglementarile UE ca pe marginea soselelor sa nu mai fie arbori pentru a reduce pericolul la accidente, altii spuneau ca se taie doar copacii bolnavi, dar cu totii am putut observa ca se taie la rand toti copacii.


Pentru a elucida situatia voluntari din comuna Periam impreuna cu primaria Periam au strans semnaturi pentru a opri taierea acestor copaci, lista care a fost transmisa Garzii de Mediu din Timisoara impreuna cu o adresa prin care se solicita verificarea legalitatii acestor defrisari si sa fim informati asupra cadrului legal in baza caruia firma respectiva actioneaza.
Dupa o saptamana am primit si un raspuns oficial prin care suntem informati ca in urma vizitei in teren a comisarilor Garzii de Mediu s-a constatat ca taierea arborilor nu se desfasoara in cadrul unor proiecte sau investitii, ci fac parte din lucrari si servicii de intretinere periodica a drumurilor.


Nu am primit nici o informatie privind cadrul legal in baza caruia sunt taiati arborii (Lege, Hotarare Guvernamentala, Hotarare a Consiliului Judetean, etc) am fost doar informati ca lucrarile se fac de catre o societate autorizata in baza unui contract cu Consiliul Judetean Timis, Directia pentru Administrarea Drumurilor si Podurilor Judetene Timis, fiind executate cu respectarea prevederilor legale.
Prin urmare nu stim mai nimic, nu putem face nimic si arborii care umbreau odata soseaua si ofereau casa pasarilor sunt pe cale sa fie taiati in totalitate.