iulie 26, 2012

Inaugurare traseu Ecotour

Pe data de 25 iulie 2012 la Casa de cultură din Periam a avut loc evenimentul de inaugurare a traseelor turistice în cadrul proiectului „Ecoturul Mureşului inferior între Periam Port şi Mako”, ID Huro/0901/268/2.1.3. finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013. Proiectul a fost realizat prin subvenţionarea nerambursabilă de către Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) în proporţie de 85%, a Statului Român în proporţie de 13%, şi contribuţia proprie a Primăriei comunei Periam de 2%.
 Evenimentul de inaugurare a atras peste 100 de interesaţi de ecoturism în zona cea mai vestică a României. Evenimentul a fost deschis de d-nul primar Dumitraş Cornel care a prezentat avantajele pe care le aduce comunităţii din Periam şi din Mako această colaborare. Prezentarea în detaliu a proiectului a fost realizată de asistentul de proiect din partea primăriei comunei Periam, Mirea Cristian. În cadrul prezentării invitaţii au fost informaţi despre achiziţiile de echipamente care vor deservi traseele ecoturistice. Astfel pentru traseul acvatic care începe în zona de agrement Periam Port şi are punctul cel mai îndepărtat în oraşul Mako, Ungaria, s-au achiziţionat 8 canoe a cîte 4 locuri fiecare, cu accesorii şi echipament de transport, depozitare şi siguranţă. Traseul pe uscat urmăreşte coama digului de protecţie a râului Mureş cu traversarea acestuia cu bacul din Ingriş şi continuarea traseului până la vama Nădlac, finalizându-se la Mako. Acest traseu se poate realiza cu cele 30 de biciclete (20 pentru adulţi şi 10 pentru copii) complet utilate cu accesorii şi echipament de siguranţă, sau pe jos pentru iubitorii de drumeţii.



Aceste două trasee se vor putea parcurge în ture organizate de 1 sau 2 zile, în funcţie de gradul de dificultate. În cadrul trurelor de 2 zile, prentru înnoptare se vor putea utiliza cele 11 coturi cu 3 locuri care au fost achiziţionate în cadrul proiectului.
Promovarea proiectului s-a realizat prin pliante şi broşuri distribuite în cadrul a 4 târguri cu specific turistic, două în Ungaria şi două în România. Sustenabilitatea proiectului este asigurat de pagina de internet www.ecotour-mures.ro prin intermediul căruia se pot face rezervări on-line pentru turele care sunt programate.
A urmat cuvântarea asistentului de proiect din partea oraşului Mako. D-na Szél Ágnes a prezentat partea maghiară a proiectului. Echipamentele achiziţionate sunt similare, şi-anume 20 de caiace de 2 persoane, 30 de biciclete, corturi şi pagode, precum şi containere pentru depozitare.
Evenimentul a fost încheiat de d-nul Paul Hac, directorul Parcului Natural Lunca Mureşului, care a prezentat importanţa acestui proiect şi modul în care se integrează perfect cu strategia parcului natural.
În final, invitaţii interesaţi au putut participa la scurte plimbări cu canoele pe râul Mureş. Din partea mass-media au fost reporteri de la postul tv de ştiri Realitatea TV care au realizat un reportaj despre acest eveniment.