Poate veţi spune că nu găsiţi mereu câte un coş de gunoi, dar nu cred că este atât de greu să duceţi cu voi ambalajul gol până la cel mai apropiat coş de gunoi, deoarece nu v-a fost greu nici să-l duceţi cu voi cât timp mai aveţi conţinut în acel ambalaj. Totul are de a face cu autocontrol şi cu realizarea faptului că nu este bine să aruncăm gunoaielor în apele în care ne scăldăm.
Ceea ce nu faceţi acasă nu faceţi nici în natură, deoarece natura este casa noastră a tuturor.
Odată cu creşterea apelor, în fiecare primăvară la Periam Port, pe râul Mureş se adună gunoaie aduse de apele care au ieşit din matcă şi au adus cu ele toate gunoaiele şi deşeurile de pe maluri. Pe malul apei se găsesc cele mai multe gunoaie în jurul locurilor de pescuit. Acest lucru devine evident pe perioada iernii, când acele locuri nu mai sunt utilizate de turişti ci doar de către pescari. Flacoanele din material plastic necesită 100 de ani pentru a se degrada în sol, de aceea nu trebuie aruncate la întâmplare şi în coşuri pentru gunoi.
Şi Aranca a devenit pentru unii propria groapă de gunoi. Am văzut chiar saci întregi de flacoane de palstic aruncate chiar de pe pod, când groapa de gunoi se afla la nici 20 de metri.
De aceea am realiza un mini-documentar cu ocazia Zilei Internaţioanle Apei.
Text, video: Cristi Mirea