februarie 05, 2007

Informatii medicale pt periamoseni

Autor: DR.MEDIC DENTIST FERCHE SORIN-IOAN


Scopul acestei rubrici este de a informa corect cetateanul in legatura cu problemele , legate de medicina stomatologica si generala.

Rubrica medicala isi propune sa va raspunda la toate problemele dumneavoastra , care tin de legislatia in domeniul asigurarilor de sanatate , drepturile dar si obligatiile pe care le avem, sfatul medicului specialist,locul unde vom alfa cum sa avem grija de sanatatea noastra.


In acest articol am sa va prezint pe scurt cum functioneaza sistemul asigurarilor de sanatate in tara noastra.

Asigurarile sociale de sanatate sunt obligatorii si functioneaza ca un sistem unitar. Aceasta este o obligatie legala , stipulata in legea nr.95 din 2006.

Aceasta obligatie rezida si din principiile care guverneaza sistemul asigurarilor sociale de sanatate din Romania:

solidaritate si subsidiaritate in constituirea si utilizarea fondurilor

participarea obligatorie la plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru formarea Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate

Astfel in baza principiului solidaritatii toate persoanele sunt obligate sa se asigure (cu exceptia persoanelor asigurate fara plata contributiei), iar in baza principiului subsidiaritatii persoanele sanatoase platesc pentru persoanele bolnave.

CASA NATIONALA DE ASIGURARI DE SANATATE ESTE INSTITUTIA CARE ADMINISTREAZA FONDURILE SI REGLEMENTEAZA RAPORTURILE DINTRE FURNIZORII DE SERVICII MEDICALE SI ASIGURATI.

In localitatea Periam fuctioneaza trei cabinete de medicina generala ( medic de familie) si doua cabinete de medicina dentara.In urmatorul articol voi explica cum functioneaza cabinetul medical.

Astept intrebarile dumneavoastra la adresa : sorin.ferche@eurocable.ro